Terbang bersama.....

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 6, 2011

Kehamilan Kimia (Chemical Pregnancy)

Situasi:
Anda buat UPT test hari ni... dan resultnya +ve tetapi garisannya agak kabur.. Namun, sebelum kehamilan ini dapat dikesan melalui scan, keguguran sudah berlaku... 
Keguguran mungkin berlaku disebabkan tuan punya badan x sedar pun dirinya hamil... Mungkin dia hanya menyangka periodnya lewat pada bulan itu...

Fakta sebenar:Apabila telur disenyawakan dan tertanam pada dinding rahim, badan kita akan mula merembeskan hormon yang dipanggil hCG. Sekiranya berlaku keguguran, sebelum tarikh haid anda yang akan datang, ia dipanggil chemical pregnancy atau kehamilan kimia.

Disebabkan ia gugur terlalu awal, ujian ultrasounds selalunya gagal mengesan kehamilan ini dan satu satunya cara untuk mengetahui dengan tepat ialah mengukur tahap hormon hCG dalam darah.

Kadang kadang ujian air kencing juga boleh mengesan kehadiran kehamilan kimia ini tetapi bergantung kepada tahap sensitiviti UPT tersebut.
Keguguran awal sebenarnya sangat kerap terjadi dan kebanyakkan wanita tidak perasan yang mereka sebenarnya hamil kerana ia terjadi pada sekitar masa yang sama haid anda yang seterusnya.
Statistik menjangkakan 50-60% dari kandungan pertama berakhir dengan kehamilan kimia.

Apa maksudnya kehamilan kimia ini terhadap anda.

Sekiranya anda mengalami kehamilan kimia, jadikan ia sebagai berita yang baik kerana ia menunjukkan yang anda berupaya untuk hamil, cuma mungkin masa belum mengizinkan.
Sekiranya anda gugur ia bukan bermaksud anda sukar hamil kerana keguguran awal kerap dikaitkan dengan janin yang tidak sihat .
Kebanyakkan dari pesakit yang mengalami keguguran awal akan mengalami kelahiran anak yang sihat pada kandungan akan datang.
Kehamilan kimia bukan salah satu tanda ketidaksuburan atau menunjukkan yang anda dan suami mempunyai masalah genetik.
Sekiranya anda mengalami kehamilan kimia melebihi 3 kali, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut.

sumber dari : alamhamil.com

No comments:

Post a Comment